Sanatatea Si Securitatea Angajatilor

Echipamente de protectie a munciiPersoanele care efectueaza angajari au obligatia de a garanta sanatatea si securitatea lucratorilor tinand cont de toate asteptele care vin cu aceasta activitate profesionala, inclusiv in momentele in care apeleaza la persoane sau servicii din exteriorul companiei.

Activitatile de prevenire, de informare dar si de formare a angajatilor se efectueaza pentru :

  • A evita riscurile sau a le gestiona pe cele care nu pot fi evitate;
  • A instruii muncitorii adecvat, tinand cont de masurile colective de protectie;
  • A se adapta conditiilro de munca, a echipamentelor dar si a metodelor de lucru;

Este necesar ca mijloacele si masurile de protectie sa fie adaptate in cazul in care se modifica conditiile de munca. In plus, patronul este obligat sa tina seama de natura activitatilor firmei si de capacitatile angajatilor acesteaia.

Activitatile care apartin sectorului de prim ajutor, de stingere a incendiilor sau de evacuare a angajatilor in cazul unei calamitati trebuie sa fei adaptate la natura activistilor si la marimea firmei. Este necesar ca patronul sa informeze si sa ofere formare lucratorilor care pot fi expusi unui pericol grav.

Consultarea lucratorilor

Persoanele care efectueaza angajari trebuie sa consulte eventualii angajati, dar si reprezentantii acestora cu privire la orice chestiuni care ar putea afecta securitatea si sanatatea acestora.

Reprezentantii acestora sunt in masura sa faca propuneri pentru ca angajatorul sa ia masuri de amploare. Acestia pot sesiza autoritatile nationale competente in cazul in care angajatului ii sunt incalcate drepturile.

Obligatiile angajatilor

Este un lucru ca orige angajator sa aiba grija de securitatea si sanatatea sa, dar si a persoanelor care pot fi afectate de esecurile acestuia la locul de munca. In conformitate cu formarea urmata si cu instructiunile patronului, angajatii au urmatoarele obligatii :

  • Utilizarea in mod corect a echipamentelor, uneltelor si substantelor detinute;
  • Utilizarea in mod corect a echipamentului individual de protectie;
  • Evitarea deconectarii, schimbari isau mutarii dispozitivelor de securitate;
  • Semnalarea imediata a oricarei situatii care poate pune in pericol sanatatea acestuia;